Balık kafası kurutma
Bir av hatırasını canlı tutmanın alternatif yollarından birisi de tutulan balıkların kafa ve kuyruklarını kurutmak olsa gerek. Aslında zor olmayan bu işlem sadece biraz sabır gerektiriyor. Öncelikle kurutmak istediğimiz kafanın etli kısımlarını alabildiğimiz kadar alıyoruz çünkü etli kısımlar hem çabuk sulanıyor hem de geç kuruyor. Görsel açıdan daha iyi bir poz vermek istiyorsak bir kürdan yardımıyla balığın ağzını açabildiğiniz kadar açıp kürdanı yerleştiriyoruz. Böylelikle balığın dişleri ve ağız yapısı daha belirgin oluyor. Ufak bir plastik leğene ya da boş bir ayakkabı kutusuna kalın turşuluk kaya tuzu ile balığımızın kafasını ve kuyruğunu gömüyoruz. Havadar ve gölge bir yerde yaklaşık 2 hafta kadar bekletiyoruz. İyice suyunu bırakan ve kurumaya başlayan balığımızı bu sefer ince sofralık tuza gömerek 2 hafta daha bekletiyoruz. Tuzdan çıkardığımız balığın kafa ve kuyruğundaki tuzları diş fırçası yardımıyla güzelce temizledikten sonra 1 gün güneşte bekletiyoruz. Artık kurutma işlemi tamamlandı. Şeffaf renkli sprey vernikle boşluk kalmayacak şekilde güzelce vernikliyoruz. 1'er saat arayla 3 tur vernik sıkmak yeterli olacaktır. Sıra geldi balığımızı sergilemeye. Bunun için de ahşap güzel bir fon tahta bularak balığımızın solungaç kapaklarını iyice açarak sıcak silikonla yapıştırıyoruz. Kuyruğu da proporsiyona uygun bir şekilde yerleştirip yapıştırdıktan sonra çeşitli sahtelerle süsleyip vitrindeki ya da duvardaki yerine yerleştiriyoruz.
Yorumlar
Yorum Gönder